Sezóna kliešťov a bĺch – ako chrániť svoje zvieratko?

Sezóna kliešťov a bĺch – ako chrániť svoje zvieratko?

Obsah

Parazity sú pre psov a mačky nepríjemným a niekedy až nebezpečným problémom. Sú takmer všade v prírode a jednoducho sa prichytia na telo zvieraťa. Kliešte a blchy sa živia krvou svojho nositeľa a práve ňou prenášajú do organizmu rôzne ochorenia.

Najúčinnejšia ochrana sú antiparazitiká, ktoré parazity ničia a zároveň pôsobia preventívne.

Druhy antiparazitík sa delia na vonkajšie a vnútorné. Vonkajšie sa aplikujú na kožu alebo srsť zvieraťa a vnútorné sa podávajú perorálne (ústne), najčastejšie formou tabliet.

Tento článok je venovaný vonkajším antiparazitikám, ktoré sú voľno predajné.

Vnútorné antiparazitiká zakúpite u veterinára.

Kedy začína sezóna antiparazitík?

Z oteplenia sa po zime netešíme len my, ale aj kliešte a blchy. Keď stúpne teplota nad 7ºC alebo sa zvýši vlhkosť, tak rastie ich aktivita.

Hlavná sezóna parazitov začína v priebehu marca až apríla a zvyčajne končí koncom októbra. Priaznivé klimatické podmienky však parazitom iba prospievajú, čím sa toto obdobie predlžuje.

Aké sú najlepšie antiparazitiká na vonkajšie použitie?

Najlepšie antiparazitiká sú pipety (spot-on kvapky), obojky a repelenty. Je však dôležité nekombinovať viacero antiparazitík naraz. Napr. pipetu s obojkom. V takomto prípade by ste to mali najprv vždy prekonzultovať s veterinárom.

aplikovanie_pipety_proti_parazitom_na_psa.png

1. Pipety alebo tzv. spot-on kvapky

Sú to jedny z najbežnejších foriem antiparazitík pre psov a mačky. Zviera ich všeobecne najviac toleruje. Pipety sú v tekutej forme a aplikujú sa veľmi jednoducho, nakvapkaním na kožu zvieraťa. Najčastejšie medzi lopatky, čo je miesto, odkiaľ si zviera účinnú látku nevylíže jazykom.

Pipety zabíjajú blchy, kliešte a iné vonkajšie parazity a zároveň pôsobia preventívne. Dĺžka účinnosti býva približne 4-12 týždňov v závislosti od produktu.

2. Antiparazitické obojky

Pôsobia dlhodobo, niektoré až 6+ mesiacov. Účinná látka sa z obojku postupne uvoľňuje na kožu a tým zvieratko chráni. Najvyššiu účinnosť naberá obojok až po cca týždni nosenia, čo je zároveň doba, kedy by sa zviera nemalo kúpať.

Následne sú obojky vodeodolné a vhodné do každého počasia. V prípade používania antiparazitického obojku by ste však mali zvieratku zamedziť prístup do postele, kde spíte. Obojky nie sú vhodné ani do domácnosti, kde pes alebo mačka prichádza do styku s deťmi a inými zvieratami.

Existujú aj elektronické obojky (repelenty), ktoré sú vhodné pre zvieratá s alergiami alebo citlivou kožou. Obsahujú mikročip, ktorý funguje na báze ultrazvukovej frekvencie. Vysiela vysokofrekvenčné impulzy vo výške 40kHz a tie odpudzujú parazity do vzdialenosti až 3 metrov. Pes, mačka ani človek tento zvuk nepočuje, no parazity áno.

3. Repelenty, spreje a šampóny

Repelenty a spreje zaberajú okamžite, no ich účinok býva najkratší. Fungujú najmä na dotieravý hmyz ako sú muchy, komáre a mravce. Je dôležité, aby sa aplikovali pomedzi srsť priamo na kožu. Ich výhoda je tá, že ich môžete aplikovať aj na okolie ako je napr. búda alebo pelech.

Dávajte si ale pozor, aby sa repelent nedostal do očí ani na poranené miesta na tele zvieraťa.   

Antiparazitické šampóny pôsobia hlavne repelentne, čo znamená, že parazity iba odpudzujú a neničia. Ich účinok je krátky, preto sú ideálne ako doplnková ochrana voči parazitom. Existujú aj šampóny so silnejším účinkom, ktoré likvidujú vajíčka parazitov, čím bránia ich šíreniu.

Ako si vybrať antiparazitiká na vonkajšie použitie?

1. V prvom kroku by ste mali zvážiť, či sú pre vás prijateľnejšie prírodné alebo syntetické (chemické) antiparazitiká.

Prírodné sú vyrobené na báze rastlín a prírodnej silice. Majú viac repelentný účinok a sú vhodné najmä na prevenciu. Nedokážu plne zničiť už existujúce parazity na nositeľovi.

Syntetické alebo chemické antiparazitiká sú podstatne účinnejšie a parazity aj ničia. Ich účinok tiež trvá dlhšie. Niektoré z nich obsahujú viacero chemických látok, ktoré sa navzájom dopĺňajú, čo ešte zosilňuje ich účinnosť. 

2. Žije vaše zvieratko iba vnútri, alebo iba vonku, či na striedačku?

Ak žije mačka len v byte, tak nepotrebuje rovnakú ochranu ako mačka, ktorá žije vonku. Vopred si premyslite, akým parazitom môže byť vaše zvieratko vystavené. Teda či potrebuje iba preventívny základ alebo naozaj komplexnú ochranu.

aplikovanie_pipety_proti_parazitom_na_macku.png

3. Zvážte aj frekvenciu účinnosti. Niektoré antiparazitiká sa podávajú každý mesiac. Niektoré raz za tri mesiace alebo dvakrát či raz ročne.

4. Vyberajte vždy podľa vekuhmotnosti zvieratka.

5. Nikdy nekupujte psom antiparazitiká určené pre mačky a opačne. Každý prípravok alebo produkt musí byť podávaný len tomu druhu zvierat, akému je určený.

6. Preštudujte si vedľajšie účinky. Niektoré produkty s obzvlášť silným účinkom môžu mať aj vedľajšie účinky ako sú rôzne alergické reakcie. Prípadne nemusia byť vhodné pre aktuálny zdravotný stav zvieratka.

7. Porozprávajte sa s veterinárom. Veterinár zohľadní zdravotný stav, vek, hmotnosť a riziko vystavenia parazitom, podľa čoho vám presne poradí.

Ďalšia prevencia voči parazitom

Antiparazitiká nie sú jedinou formou ochrany. Dôležitá je tiež pravidelná kontrola zvieratka. Po každej prechádzke vonku by ste mali zvieratko skontrolovať vizuálne a dotykom.

Precízne skontrolujte oblasti medzi prstami labiek, oči, uši, hlavu, brucho a slabiny. To sú miesta, kde sa kliešte vyskytujú najčastejšie.

Všímajte si aj správanie zvieraťa a zbystrite už pri prvých príznakoch, ktoré svedčia o tom, že môže mať na tele parazitov. Je to škrabanie sa a hryzenie do svojej srsti a iných častí tela.

priznak_parazitov_svrbenie_psa.png

Ak parazitov odhalíte včas, tak eliminujete riziko šírenia závažných chorôb ako babezióza, blšie alergie a podobne.